top of page
VRA20231027195400_TeamAHZaanlander_1500m_3663.jpg

OVER MIJ

Naam: Melissa Wijfje

Leeftijd: 28 jaar

Geslacht: Vrouw

Geboortedatum: 21 juli 1995 

Woonplaats: Heerenveen

Nationaliteit: Nederlands

Persoonlijk records:

500: 38,83

1000: 1.15,05

1500: 1.51, 78

3000: 4.01,07

5000: 6.58,80

Mijn naam is Melissa Wijfje, 28 jaar, schaatsster bij team Zaanlander. Lees hier mijn weg van een klein meisje die haar eerste meters maakte in Leiden en daarna stap voor stap doorgroeide naar rijdster op internationaal niveau. 

 

Mijn ouders wonen in Korteraar aan het water, dit is de reden dat we 'moesten' leren schaatsen. Als de winters streng waren konden we onszelf vermaken op het ijs.

Het begon dus zo’n twintig jaar geleden toen ik samen met mijn zus Iris voor het eerst op de schaats stond. Heel voorzichtig hand in hand stonden we op het ijs van de ijshal in Leiden, hier kregen wij les van de trainers bij S.T.G. Ter Aar.

2010

"I may not be there yet but I am closer than I was yesterday"

-  José N. Harris

Ter Aar 

Het begin: STG Ter Aar

 

Tot mijn veertiende heb ik geschaatst bij de S.T.G. Ter Aar. Eerst in Leiden en daarna in Haarlem, van één keer een uurtje op zaterdagavond naar vier keer in de week schaatsen met tussendoor wedstrijden. Maar ook bleef het niet bij schaatsen alleen, ook dingen als ‘droogtrainen’, skeeleren en fietsen kwamen erbij.

 

Op 15-jarige leeftijd ben ik als C2 gevraagd voor de C-selectie van Haarlem. Deze kans greep ik aan, want dit was de groep waarin ik dacht mezelf te kunnen verbeteren.

De overstap bleek een goede keuze want in de C-selectie heb ik mezelf inderdaad kunnen verbeteren. De trainers, Lieneke de Kroon en Frans de Kluiver, hebben mij daarin erg goed geholpen. In dat jaar ben ik zesde geworden in mijn leeftijdscategorie bij het NK-junioren.

2011

Ter Aar 

Baanselectie Haarlem: 

Na de C-selectie ben ik doorgestroomd naar de baanselectie van Haarlem. Hier heb ik twee jaar lang  erg veel plezier gehad, hard gereden en goede begeleiding gehad van Sjoerd Gereats en Tim Salomons. Bij de Baanselectie heb ik veel energie gehaald uit de gezellige trainingen. Daarnaast heb ik leuke kampen meegemaakt, mentale en schaatstechnische verbeteringen door gemaakt en goede prestaties geleverd. Als B1 en B2 heb ik de internationale landenwedstrijd in Berlijn (2011) en Enschede (2012) gereden. Daarnaast heb ik ook meegedaan aan het NK-afstanden en NK-allround.

2013

Heerenveen

Jong Oranje: 

 

Na de B’s moest ik opnieuw een belangrijke keuze maken en door mijn beslissing om aan te sluiten bij Jong Oranje heb ik erg veel stappen gemaakt. Nier alleen technisch, ook mentaal en op tachtisch gebied heb ik mezelf toen erg verbeterd. De grootste verandering was dat ik naar Heerenveen ben verhuisd, het verre noorden, maar mede door mijn ploeggenoten heb ik snel mijn plek gevonden. Onder begleiding van Jeroen van der Lee en Erik Bouwman heb ik aan veel wedstrijden deel genomen in het seizoen 2013-2014. Zo stond ik onder anderen aan de start bij het NK afstanden voor senioren, het Kwalificatie toernooi voor de Olympische spelen, nationale junioren wedstrijden, de worldcups voor junioren en het WK voor junioren. 

 

Na drie jaar te hebben meegedaan op het Nederlands allround kampioenschap voor junioren is het mij in dat seizoen gelukt om Nederlands kampioen in de A categorie te worden. Op het WK allround junioren dat daarna volgde behaalde ik de tweede plek achter Antoinette de Jong. Als Kers op de taart werd ik dat seizoen op de 1500 meter Wereldkampioen junioren. 

 

Het tweede seizoen bij Jong Oranje begon iets anders dan gepland, coach Erik Bouwman vertrok naar Zuid Korea om daar training te gaan geven en Emiel Kluin nam het over.  Hij zorgde er samen met Jeroen van der Lee voor dat er weer een hechte structuur in de ploeg kwam. 

 

De eerste belangrijke wedstrijd in dat seizoen, 2014-2015,  was het NK afstanden voor senioren in Heerenveen, hierbij plaatste ik mij voor de senioren world cups in Korea en Japan. Al snel volgde het  NK allround voor senioren. Naast de wedstrijden bij de senioren reed Ik dat seizoen ook nog de junioren World Cups en als laatste wedstrijd van het seizoen het Wereldkampioenschap Junioren. 

 

Op dat Wereldkampioenschap voor junioren won ik goud op de 1500 en 3000 meter en het allround toernooi. Samen met Sanneke de Neeling en Esmee Visser behaalden we ook goud op de Team Persuit. 

 

Een hele bijzondere ervaring om zo mijn junioren tijd af te sluiten in Warschau met een dubbele wereld titel bij de junioren. 

2015

Heerenveen

De senioren: Team 4gold/ JustLease 

 

Na Jong Oranje besloot ik om de stap te maken naar een “echte” ploeg en sloot me aan bij Team4Gold.  Hier kon ik mezelf op alle vlakken verder ontwikkelen om beter te worden in het gene wat ik het liefst doe; Schaatsen. 

 

Bij Team4Gold kwam ik terecht in een mooi team, waar ik met de twee beste Allround dames van het Nederlandse schaatsen mocht gaan trainen Antoinette de Jong en Ireen Wust. Na een zomer hard trainen onder leiding van Rutger Tijssen begon ik vol vertrouwen aan de winter. 

 

In de winter was  het voor mij vooral een proces van leren en veel wedstrijden rijden om technisch beter te worden. Daarnaast was dit eerste jaar in een senioren ploeg ook  een mentaal leer jaar. Na een geweldig laatste jaar als junior met veel successen was het moeilijk om niet meteen mee te kunnen komen bij de senioren. 

 

In de tweede zomer ben ik extra hard bezig geweest om beter te worden om zodoende het gat te dichten naar de top dames van de lange afstand en het allrounden. We begonnen met het team de zomer in ieder geval goed, met een nieuwe sponsor. Vanaf nu gingen we verder als Teamjustlease.nl, daarnaast kwamen er ook nog twee versterkingen bij met Jan Blokhuizen en Marcel Bosker. Ook in de begeleiding was een wisselingen en werd Wouter Olde Heuvel aangesteld als assistent. 

 

 

Het winterseizoen 2016-207 begon goed voor mij met een ticket voor de eerste Worms Cup cyclus. Het vervolg was nog mooier met twee podium plaatsen; derde in Heerenveen op de 5000 meter en in Stavanger derde op de 3000 meter. mij voor de World Cup serie. 

 

Met deze mooie ervaringen in mijn achter hoofd startte ik mijn Olympische seizoen vol goede moed. Na een zomer waarin de hele TeamJustlease.nl formatie hard had gewerkt kwam het wedstrijd seizoen snel dichter bij. De eerste plaatsingswedstrijden van deze Olympische winter liepen voor mij helaas niet helemaal als gepland, desondanks mocht ik wel starten tijdens de derde en vierde World Cup. 

 

Na deze World Cups stond het meest beladen plaatsing toernooi op het programma, OKT. Op dit Olympisch Kwalificatie Toernooi stonden niet alleen tickets voor de spelen op het spel maar ook voor het Europees kampioenschap afstanden en de laatste World Cups 

Helaas greep ik naast een Olympisch ticket, maar mocht ik samen met Marrit Leenstra en Lotte van Beek op het eerste EK afstanden ooit voor de titel op de Team Pursuit strijden. We gingen met een mooie gouden medaille vanuit Kolomna naar huis. 

 

Het seizoen eindigde tumultueus omdat de ploeg op hield te bestaan. 

2018

Heerenveen

Frisse start: Gewest Friesland

 

Na het Olympische jaar was het lastig om een nieuwe commerciële ploeg te vinden. Na een bewogen voorseizoen besloot ik in juni om me aan te sluiten bij het gewest Friesland samen met Yvonne Nauta. Ook sloten we ons allebei aan bij een marathon ploeg, in mijn geval Team Palet Vastgoedonderhoud, zodat we iets meer body zouden hebben bij de duurtrainingen. 

 

In het Gewest heb ik mij de afgelopen twee jaar, onderleiding van Henk Hospes als hoofdcoach, enorm ontwikkeld. En hierdoor heb ik enorme prestaties neer kunnen zetten, prestaties wat ik van te voren niet had kunnen bedenken. 

 

Een greep uit deze prestaties; Nederlands kampioen 1500 meter 2020,  Europees kampioen team persuit 2020 en een World cup overwinning in de mass start. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de andere podiumplekken en (PR)tijden die ik heb neergezet. Deze twee seizoen heb ik me mentaal en fysiek enorm ontwikkeld bij het Gewest. 

 

Daarom ben ik het Gewest en Henk Hospes enorm dankbaar dat ik me destijds heb mogen aansluiten bij deze fantastische groep, en ben ik trots op mijn periode in het blauw/witte pak.

2020

Heerenveen

Team IKO

 

Voor mijn gevoel was het na twee mooie jaren bij het Gewest Friesland tijd voor een nieuwe kans bij een commerciële ploeg. Bij IKO kreeg ik een mooie kans om samen te trainen met toppers als Esmee Visser en Jorien ter Mors. Een mooie nieuwe stap in mijn carrière.

 

Door Corona hadden we een bewogen seizoen dat niet vlekkeloos verliep. Wedstrijden werden geschrapt en lang was het onzeker of we überhaupt wedstrijden zouden krijgen. In november en december werden alle Nederlandse toernooien afgewerkt op een leeg Thialf. Gelukkig kon er daarna  een “bubbel” worden gecreëerd waardoor we de internationale wedstrijden konden rijden, hier ben ik de ISU, KNSB en de organisatie dankbaar voor. In het pre-olympisch seizoen hebben we op deze manier nog genoeg ijsgevoel en wedstrijdritme kunnen behouden. 

 

In dit bijzondere jaar heb ik veel geleerd maar ik zat niet helemaal op mijn plek in de ploeg . Dit heeft mij doen besluiten om voor volgend seizoen een nieuwe ploeg te zoeken.

Olympisch seizoen 21/22

Heerenveen

Team Zaanlander

 

Ik heb ervoor gekozen om bij team Zaanlander mijn Olympisch seizoen te starten.Ik had er enorm veel zin in om deze winter, voor gevulde tribunes, te strijden voor de medailles. Het seizoen begon eind oktober met het NK afstanden, hier werd gestreden om de Nationale titel per afstand en tickets voor de World cups. Tussen kerst en oud en nieuw staat het OKT op het programma. Hier zijn de tickets voor de Olympische spelen in februari te verdienen. 

Het OKT blijft een enorm spannende wedstrijd, elke schaatser staat hier toch even met knikkende knietjes aan de start. Toch hangt er van deze wedstrijd een hoop af ... hier worden dromen werkelijkheid of vallen deze dromen in duigen. 

Voor mij eindigde het OKT met 00,02 in een droom die in duigen viel. Ik werd op de 1500 vierde. Drie dames plaatsten zich voor de spelen. 

Ik mocht uiteindelijk mee al reserve en heb de olympische spelen in Peking van dichtbij mogen meemaken. Op de Olympische ijsbaan mogen schaatsen en mogen meegenieten van de drie gouden medailles van ploeggenoot Irene Schouten. Toch stond ik hier met gemengde gevoelens langs de kant. 
 

Ik wil er over vier jaar zelf staan, mee strijden om de medailles, meedoen voor de winst. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ik wil hier ook even een klein momentje nemen om mijn prive sponsoren te bedanken die door dik en dun het vertrouwen en geloof ik mij uitspreken afgelopen jaren. Hier ben ik de mensen achter de logo's enorm dankbaar voor. 

Tot snel op de ijsbaan.  

 

Liefs. Melissa 

2022

afda54ef-ec8e-4bbd-86ee-4cc50a16d3cd.png
Afbeelding3_400x400.png
bottom of page